Mittee jos tilata pärräyttäisit?

Nyt on pakko päästellä vähän höyryjä, joten pistetään siis pieni avautuminen tähän väliin. Nimittäin on se vaan kumma, kun yrityksen perustaa, niin kaikenlaisia markkinamiehiä alkaa löytymään oven takaa, puun takaa, puskista, puhelimesta ja sähköpostista. Oikeastaan joka suunnalta mihin noviisi yrittäjä silmänsä suuntaa ja näppinsä pistää. Milloin luvataan mahtavaa näkyvyyttä erinäisissä medioissa, milloin vakuutuksia, milloin ”tarkistellaan” yhteystietoja puhelinluetteloon, milloin kaupitellaan mitäkin. AaaaRgH!  Tuputtajaa riittää joka päivälle. Tietona voinkin nyt sanoa, että jos perustat yrityksen, niin puhelin tulee pirisemään yhtäjaksoisesti viikon putkeen ja sen jälkeen tasaisesti lähes päivittäin. Hyvänä ohjenuorana olen pitänyt sitä, että kieltäytyy suorilta kaikesta ja poimii sitten jälkikäteen ne yhteistyökumppanit, mitä olettaa tarvitsevansa.

Voisiko joku keksiä puhelinmyyjäsuodattimen? Joku on huomannut, että ihmisen on vaikeampi sanoa ”ei” henkilökohtaisesti lähestyvälle ja persoonalliselle puhelinmyyjälle. En halua olla ilkeä myyjille, mutta paperista lueteltu myyntipuhe teko-leppoisalla murteella ei vaan toimi. Joka kerta tulee sellainen fiilis, että ahne pukumies siellä vahtaa olan yli, kun itä-suomalainen opiskelija huastelee puhellimee murrelitaniaa tulospaineen kolkutellessa otsalohkossa. Muita myyntifirmojen suosittuja ja ilmeisen myyviä puhelinääniä ovat murre-mummeli, hunajaääninen nainen tai reteältä kuulostava nuorimies. Mummo: ”Ootteko työ kiinnostunnu talouvesta?” Beibe-myyjä: ”No hei, oonkin yrittänyt tavoitella sua kertoakseni, että nyt sua onnistaa.. nimittäin talou…” Homma-hoidossa-mies: ”Mitämies? Nyt on sellanen juttu et pistetään jäbän firman talousosasto kondikseen, täst tulee puhdast asiaa koko lehden pituudelta….”

Ehkä nämä tyypit ovat oikeasti sellaisia. Jotenkin oon vaan liian kyyninen uskoakseni. Itsekin huomaan, että puhelimessa puhuessani ääni muuttuu. Puhun kovempaa (en tiedä mistä opittu tapa) ja hoidan asian yleensä nopeasti (kotiopetuksia; eihän puhelin ole mikään juoruluuri). Olisin varmaan huono puhelinmyyjä, ellen sitten kävisi tätä pukumiehen pitämää murrekoulutusta läpi. Tampereen murre lohkeaa helposti ja osaan ainakin alkeet keski-Suomen, Savon ja Karjalan murteesta. Pohjois-Suomen, Turun, Pohjanmaan ja Stadin peruskurssit pitäisi siis ainakin käydä. Voisi kuitenkin kuvitella, että erityisen haluttuja myyjiä ovat nämä leppoisalta kuulostavat murteet, joten sikäli ehkä kannattaisi satsata kielellisesti Savon suuntaan jos mielii puhelinhommiin.

Oolrait, nyt näyttää siltä, että homma lipsahti vähän aiheesta. Pointti oli kuitenkin tämä: Puhelinmyyjät – unohtakaa mut!

 Aaken ja Pirkka-Pekan Murrekoulu

28.11.2012 12:31 am
 
One Response to Mittee jos tilata pärräyttäisit?
  1. Mut voi hypätä kans niissä listoissaan yli. Pitäiskö koputtaa puuta mutta nyt näyttää olevan laantumaan päin vähän tuo soittelu. Mutta kyllä siinä ensikertalainen on pää pyörryksissä että mikä on pakollinen ja mikä ei kun osalla on niin hienoja nimiä ja ”kaikki muutkin on meillä”..

Avoinna:
Ma-Pe 11-18
La 11-15
Aaltosenkatu 31-33 . 33500 Tampere
+358 50 565 0655
Copyright Kätkö Vintage 2014